Το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς μπήκε σε δημόσια διαβούλευση και ήδη η υποχρέωση στείρωσης προκαλεί αντιδράσεις
Σοβαρές ενστάσεις από φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και πολίτες για διαφορετικούς λόγους, προκαλεί το σχέδιο νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20 Μαΐου.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει την υποχρεωτική στείρωση σκύλων και γατών από την 1η Σεπτεμβρίου του 2023 και συγκεκριμένα ορίζει στο άρθρο 5 ότι ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
-Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους.
-Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
-Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
-Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και δίνεται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Να σημειωθεί ότι αν και η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων και των γατών προβλέπεται από την 1η Σεπτέμβριου του 2023, τα πρόστιμα θα αρχίσουν να επιβάλλονται ένα χρόνο μετά από 1η Σεπτεμβρίου του 2024.
Ήδη στη διαβούλευση έχουν αρχίσει οι διαμαρτυρίες για την υποχρεωτικότητα της στείρωσης από πολίτες ενώ διαμαρτυρίες αναμένονται και από τις φιλοζωικές που ήταν υπέρ του μέτρου της υποχρεωτικής στείρωσης αφού η πρόβλεψη του νόμου είναι να ισχύσει μετά από τουλάχιστον δυο χρόνια.
Ορισμένες φιλοζωικές οργανώσεις στην κριτική τους επισημαίνουν ότι οικοδομείται ένα γραφειοκρατικό σύστημα που καμιά σχέση δεν έχει με την φιλοζωία και την ευζωία.
Όπως λένε, είναι εξαιρετικά προβληματική η πρόβλεψη στο σχέδιο νόμου που ορίζει ότι επιτρέπεται η περισυλλογή και η φιλοξενία αδέσποτου ζώου από εγγεγραμμένα στο οικείο μητρώο της παρ. 23 του άρθρου 2 φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια, καθώς και από ιδιώτες που διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια και αφού τα ζώα καταχωρηθούν στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
Εάν τελικά περάσει η πρόβλεψη αυτή, ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να υιοθετήσει τον Peanut, αφού το καταφύγιο από το οποίο τον πήρε δεν έχει άδεια.
Να σημειωθεί ότι με ανάρτησή της τότε η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία είχε επικρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς.
Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει η ΠΦΟ «Ο Peanut σώθηκε επειδή οι εθελοντές της Ζωοφιλικής Ηλιούπολης τον έσωσαν. Δεν πήραν την άδεια κανενός να τον μαζέψουν από το δρόμο, δεν σκέφτηκαν ότι πρέπει να ανήκουν σε κάποιο ειδικό μητρώο για να τον αγγίξουν, ούτε ότι πρέπει να πάει ο Δήμος αποκλειστικά και κανείς άλλος δεν επιτρέπεται».